Lystræet

I 2006 erhvervede menighedsrådet et lystræ udført af kunstneren Jens Galschiøt, Odense.

I modsætning til en almindelig lysglobe er denne udformet som et træ, hvor grenene er formet som hænder, der løfter sig mod himlen.

Ingrid Lisby Schmidt skrive om brugen af lystræet

"Treenighedskirken har i 2007 efter menighedsrådets beslutning anskaffet et lystræ.
Det er placeret i kirkens nederste hjørne og er flytbart.

Og det er udført af kunstneren Jens Galschiøt.

I mange kirker har man efterhånden, efter svensk inspiration, fået fremstillet en lysglobe. Det er ofte en globeformet lysestage af messing, med mange små lysestager hvor kirkegængere eller andagtssøgende kan tænde og sætte et levende lys.

Menighedsrådet har haft adskillige drøftelser og ideer på bordet, om anskaffelse af en lysglobe.
Det endte dog med, at forslaget om et lystræ blev vedtaget, og det er en meget smuk og original løsning der er valgt.

Træet er lavet i bronze, og står på en sokkel med hjul under.
Træet har mange små tynde grene, som hver ender i en lille hånd, der fungerer som lysestage for de tænte fyrfadslys.
Hænderne bærer lysene, - der er en smuk symbolik i de mange hænder, der hver især skal bære lyset ud i verden.

Og hvordan bliver lystræet så brugt?

Mange møder og sammenkomster slutter ved lystræet, hvor deltagerne kan tænde et lys.
Og for minikonfirmander og konfirmander er det blevet en fast skik, at man kan tænde et lys og lige være stille et øjeblik.

Lystræet er blevet til stor glæde for mange i vores menighed.

Vi behøver ikke en lysglobe eller et lystræ for at bede til Gud. Bønnen kan ske nårsomhelst og hvorsomhelst.
Lystræet er der, som et ydre stykke inventar der lægger op til, at man kan finde ro og stilhed et øjeblik, måske med sin egen bøn i hjertet.

I en epoke med traditionstab og åndelig søgen er der brug for enkle ritualer i hverdagen.
Måske kan lystræet være med til at holde os fast på noget af det enkle og vigtige, at finde ro og stilhed midt i hverdagens larm, og tænde lys som symbol på tro og håb."

Ingrid Lisby Schmidt, sognepræst, Treenighedskirken